Wij mochten de afgelopen tijd volop genieten van prachtige natuur, kamperen, samen fietsen en enkele prachtige boeken. Zoals vaak leverde het ‘er even tussenuit’ nieuwe inspiratie op die we graag delen middels dit blog. We putten daarbij uit het boek ‘Met zen de planeet redden’; verzameld werk uit de nalatenschap van Thich Nhat Hanh, geredigeerd en aangevuld door zuster True Dedication uit zijn kloostergemeenschap. Het las voor ons beiden als thuiskomen. Vanuit de boeddhistische traditie wordt op begrijpelijke wijze de weg geduid die je kunt gaan als je voelt dat wezenlijke verandering nodig is. Het draagt de ingrediënten aan voor een transformatie die niet alleen voor jezelf helend is maar tegelijk ook voor de wereld om je heen.
Veel visionairs vertellen ons dat diepgaande veranderingen in de samenleving nodig zijn willen we de vele crises die spelen duurzaam ten goede keren. De wijze waarop de mens aanwezig is op Aarde is een bedreiging voor hemzelf geworden, hij is zover afgedwaald van wie hij ten diepste is dat alleen een diepgaande herbezinning nog uitkomst kan bieden. Thich Nhat Hanh reikt ons daarvoor ‘de weg naar binnen’ aan opdat je kunt ervaren wie je ten diepste bent; één binnen een grootse eenheid. Vanuit deze nieuwe bodem onder het bestaan kan de harmonie gestalte krijgen waar zowel de Aarde als de mensheid naar snakt.
De weg die beschreven wordt in het boek is in de kern heel simpel maar in de praktijk niet eenvoudig; we zijn nogal gehecht aan onszelf. Wat aangereikt wordt vraagt om jezelf op een dieper niveau te leren kennen, daarbij geduldig te zijn en veel van wat vertrouwd is stap voor stap te durven loslaten. Om daartoe bereid te zijn is het nodig om de impact onder ogen te zien van waar de hedendaagse mens zijn leven op baseert: de overtuiging dat we een zelfstandig, afgescheiden wezen zijn, autonoom en onafhankelijk. Dit uitgangspunt heeft veel tot gevolg. Het legt de verantwoordelijkheid voor het leven volledig op individuele schouders; voor velen in deze tijd een niet te dragen last. Het betekent ook dat wij ons alsmaar moeten onderscheiden, om doodmoe van te worden. Het heeft ons zo materialistisch gemaakt dat we elk gevoel voor dat wat ons overstijgt zijn kwijt geraakt. Het feit dat we zelf natuur zijn, zijn we er door gaan ontkennen waarmee onze verbondenheid met alle leven om ons heen uit ons bewustzijn verdween. Dit hele paradigma van ‘de afgescheiden ik mens’ is niet langer houdbaar, nodig moet er iets voor in de plaats komen.
Thich Nhat Hanh laat in zijn boek zien hoe dichtbij de oplossing is; alle ingrediënten er voor liggen immers in ons wezen opgeslagen, in elk mens, dus ook in jou. Hij reikt ons het inzicht aan dat in werkelijkheid ‘de mens interzijn is’; in zijn wezen deel van al wat is. Daarbij wijst hij ons de weg hoe we deze wijsheid in onszelf kunnen omarmen. We zullen daarvoor regelmatig de buitenwereld voor even los moeten laten door in stilte in onszelf te keren, met alle aandacht bij onze ademhaling te blijven opdat wij ‘interzijn’ kunnen ervaren. Het brengt ons het inzicht dat onze ‘ik’ een illusie is, dat jouw leven noch de wereld om jouw persoontje draait. De gewaarwording dat het leven zich door ons heen manifesteert, dat daartoe beschikbaar is wat nodig is, haalt een enorme last van onze schouders. Het maakt ook blijvend dankbaar; begeerte lost op als drijfveer. Als we gaan zien dat we één zijn met zowel de ander als met onze omgeving betekent dit, dat we hen als onze gelijke gaan behandelen. Ieder mens heeft het potentieel in zich deze transformatie door te maken waarbij elke stap die hij hierin zet de wereld verandert.
Wij hebben de kloostergemeenschap van Thich Nhat Hanh meermalen bezocht voor retraites en ervaren hoe harmonie tussen mensen kan zijn. We zijn geen boeddhisten geworden maar delen graag onze persoonlijke ervaringen met de weg die Thich Nhat Hanh de wereld aanreikt. Wij ambiëren geen leven als non of monnik, noch een kloosterleven. Wij willen deel blijven van het dagelijkse leven binnen de gewone samenleving en op een laagdrempelige wijze delen wat ons veel heeft gebracht. Het is onze bescheiden bijdrage aan de transformatie waar de mensheid voor staat. Ben jij benieuwd of voel jij je aangesproken om samen met gelijkgestemden te werken aan jouw persoonlijke antwoorden op deze tijd dan heeft Aardewijs het volgende aanbod:
Van maandag 4 t/m vrijdag 8 september geven wij de zomerweekcursus ‘Zelfcompassie’. Eén middag en vier ochtenden alle aandacht voor jezelf. Locatie: Oisterwijk, kosten € 100, ook verblijf is mogelijk. Alle info op de website: klik hier.
Op donderdagmiddag 21 en vrijdagmorgen 22 september starten we met de nieuwe jaarcursus: ‘Seizoenen, spiegels van de ziel’ . In totaal 8 bijeenkomsten van een halve dag, de laatste op 2 resp. 3 mei 2024. Locatie: Het Bergkristal in Haaren, kosten € 140. Alle info op de website: klik hier.
Bij vragen of om je aan te melden zijn wij te vinden via de website: klik hier.
Voor nu; hartelijke groeten en een fijne voortzetting van de zomer!
Jolanda en Ad Vermeer
Aardewijs
We zijn inderdaad nietig en ondergeschikt aan al wat leeft. Maar geven daar vaak geen gehoor aan omdat we moeten presteren, van onszelf en van onze omgeving. Althans zo voelt het.
Dank voor het bericht, het slaat de spijker op zijn kop.
Groetjes van Peter
Dag Jolanda en Ad
Wat zijn jullie goed bezig…
Onderwerpen van deze tijd..
En betaalbaar
Leuk jullie van afstand te mogen volgen Heel veel succes